Official Portal of
Faculty of Applied Sciences and Technology

Program SULAM: Siri 1 Bengkel Asas Micro:bit

PAGOH: Pada 11 Jun 2024, seramai 32 pelajar dari 5 buah sekolah rendah sekitar kawasan Pagoh dan Tangkak dijemput menyertai Program SULAM : Siri 1 Bengkel Asas Microbit yang dianjurkan oleh pelajar Tahun 2 Sarjana Muda Sains (Fizik Gunaan) dengan di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia Kampus Pagoh. Para pelajar UTHM dilantik menjadi menjadi fasilitator bagi membimbing para pelajar sekolah disamping memindahkan ilmu pengetahuan yang mereka perolehi.

Pada Siri 1 program ini, pelajar-pelajar sekolah rendah akan mempelajari asas-asas mengenai Micro:bit sebagai persediaan pelajar-pelajar bagi pertandingan yang akan dilaksanakan pada Siri 2 pada 25 Jun akan datang. Pada Siri 2 akan datang,para pelajar perlu menggunakan ilmu dan pengalaman yang telah mereka perolehi semasa Siri 1 dengan bantuan fasilitator. Program ini telah diselaraskan dan diberi bimbingan oleh Dr Nurul Nadia binti Adnan dan Dr Fahmiruddin bin Esa dari Jabatan Fizik dan Kimia,Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi.

#UTHMPrihatin #FASTUTHMNews #SULAMUTHM #STEMUTHM #STEMFAST # FASTUTHM

Last Updated on June 19, 2024