Official Portal of
Faculty of Applied Sciences and Technology

FAST GLOBAL NEXUS CONFERENCE 2024

3 & 4 Oktober 2024 – Hotel Everly, Putrajaya. Telah berlangsung FAST-UTHM GLOBAL NEXUS CONFERENCE 2024: 9TH SCIEMATHIC & 5THINTERNATIONAL CONFERENCE ON BIODIVERSITY anjuran Fakulti Sains Gunaan dan Teknologi. Ini merupakan kali pertama kedua-dua persidangan ini dianjurkan secara serentak dan hibrid di bawah nama FAST-UTHM GLOBAL NEXUS CONFERENCE 2024, dengan tema “Harmony in Science, Mathematics and Nature. Bridging Disciplines for a Sustainable Future”.

Lebih 70 kertas kajian saintifik telah dibentangkan selama 2 hari persidangan meliputi skop bidang sains tulen dan sains gunaan, teknologi makanan, aplikasi matematik dan statistic, data analitik, kecerdasan buatan serta biodiversiti daripada dalam dan luar negara.

Perkongsian daripada pengucapatama telah disampaikan oleh Prof. Ts. Dr Lam Su Shiung (UMT)dan Tan Sri Dato’ Seri Dr Salleh bin Mohd Nor, (mantan Pro Canselor UTM). Penceramah jemputan terdiri daripada Prof. Ts. Dr Aida binti Mustapha, (Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UMPSA), Prof.Madya Dr Siti Aqlima binti Ahmad (UPM), Dr Bambang Retnoaji (Universitas Gadjah Mada) dan Prof. Madya Ts.Dr Muhammad Abdul Latiff bin Abu Bakar (UTHM).

Majlis Perasmian telah disempurnakan oleh Ybhg. Prof. Dato’ Ir. Ts. Dr Ruzairi Abdul Rahim, Naib Canselor UTHM diiringi oleh Provost-UTHM, Prof. Madya Dr Afandi Ahmad, Wakil Rasmi Dekan Fakulti Biologi, Universitas Gadjah Mada, Dr Bambang Retnoaji, Dekan FAST, Prof. Madya Ts. Chm. Dr Hatijah Basri, Pengerusi FAST-GNS 2024, Prof. Madya Dr Balkis A. Talip, Pengarah dan Timbalan Presiden Produk SugarBombWorldwide Sdn. Bhd., Dr Farah Lina Nor Azman dan Ts. ChM. Dr Muhammad Zamir Othman.

Last Updated on October 13, 2024

Translate »