Skip to main content
Official Portal of
Faculty of Applied Sciences and Technology

UP dan UTHM Malaysia menjalinkan Program Pertukaran Pelajar, Salah Satu Aktivitinya adalah Melawat PWI Kampar.

Bangkinang, info sumatra.com – Pengurusan dan ahli Persatuan Wartawan Indonesia (PWI) Daerah Kampar sekali lagi berbesar hati menerima kunjungan pelajar dan penyelia dari universiti pada Selasa (12/9/2023). Kali ini, PWI Kampar menerima lima pelajar dari Universiti Tun Hussein On Malaysia (UTHM) yang berpangkalan di Johor, Malaysia. Selain tetamu dari Malaysia, terdapat juga lima pelajar dari Universiti Pahlawan (UP) serta penyelia Dr. Hj. Molli Wahyuni, S.Si, M.Pd.

Kedatangan pelajar dari dua kampus yang berlainan dari dua negara jiran ini adalah dalam rangka program pertukaran pelajar antara kedua-dua kampus tersebut. Lima pelajar dari UTHM Malaysia adalah Nur Aina Umira, Nurul Haziqah, Muhammad Eyman Firdaus, Syahmi Mirza, dan Danial Hakim. Sementara itu, lima pelajar UP yang mengambil bahagian dalam program ini ialah Sumayyah Azzahro, Della Salvina, Al Ahzuri, Suzila, dan Adillah Azzahra. Kumpulan dari UP dan UTHM disambut oleh Ketua PWI Kampar, Akhir Yani, bersama dengan Ketua Bahagian Sukan Syawal (Kasi), Ketua Undang-Undang dan Pertahanan Wartawan, Defrizal, Ketua Hal Ehwal Sosial dan Agama, Gustika Rahman, dan Harisep Arno Putra, serta ahli-ahli PWI Kampar lainnya.

Dr. Hj. Molli Wahyuni, S.Si, MPd selaku pensyarah penyelia dalam program ini menyatakan bahawa aktiviti ini adalah dalam konteks kerjasama UP dengan aktiviti pertukaran pelajar UTHM yang akan diadakan pada 10-23 September 2023. Sementara itu, aktiviti di Malaysia termasuk kuliah bersama dengan pelajar UP untuk kursus Kaedah Numerik yang dirancang akan diadakan pada 21-29 Oktober 2023 dan akan dihadiri oleh lima pelajar UP di kampus UTHM Malaysia. Molli Wahyuni ​​juga pergi ke Malaysia untuk menjadi pensyarah menulis artikel media massa, serta melakukan perbincangan penyelidikan dengan pensyarah UTHM Malaysia di Pagoh Johor.

Selama dua minggu di Kampar, lima pelajar UTHM ini, selain belajar di kampus UP, juga diundang untuk mengunjungi beberapa kawasan di Kabupaten Kampar, termasuk menikmati wisata kuliner khas Kampar dengan mencicipi ‘kupiek ndak batulang” di Kuok, wisata religi ke Masjid Jami’ di Pasar Usang, Air Tiris, wisata sejarah di Candi Muara Takus, wisata alam di Tepian Mahligai di Desa Pulau Gadang. “Hari ini, setelah berada di Masjid Jami’, kami pergi ke Candi Muara Takus, Desa Patin dan Tepian Mahligai,” jelas Molli kepada wartawan, Rabu (13/9/2023).

Tentang kunjungan ke urusetia PWI Kabupaten Kampar, Molli, yang juga menjabat di Dewan Penasihat PWI Kabupaten Kampar, mengatakan bahwa meskipun para pelajar ini berasal dari jurusan matematik,
namun mahasiswa ini perlu mendapatkan maklumat berkenaan pelbagai aspek dalam bidang kewartawanan, terutamanya mengenai perkembangan media-media serta perkembangan sosial dalam masyarakat di Kabupaten Kampar, kerana wartawan aktif terlibat dalam meliput berbagai kegiatan di lapangan. “Dengan kunjungan ke PWI Kampar ini, diharapkan anak-anak kita dapat bertanya secara langsung kepada wartawan yang menjadi anggota PWI Kampar,” kata Molli.

Sementara itu, Ketua PWI Kabupaten Kampar, Akhir Yani, menyatakan rasa bangganya atas kedatangan para mahasiswa dari dua kampus dua negara ini. Pada kesempatan ini, Akhir Yani juga berbicara tentang beberapa hal terkait organisasi PWI yang telah didirikan sejak tahun 1946. Ia menjelaskan bahwa PWI berdiri seiring semangat perlawanan terhadap Agresi Militer Belanda di Indonesia. PWI telah menjadi organisasi profesi wartawan terbesar di Indonesia yang diakui oleh Dewan Pers dan memiliki kepengurusan di tingkat pusat, serta di seluruh provinsi dan kabupaten/kota di Indonesia.

Ketua PWI Kampar selama dua penggal ini mengatakan bahwa PWI Kampar mempunyai tanggungjawab untuk menyokong dunia pendidikan. Sumbangan tersebut boleh dilakukan dengan melaporkan secara positif mengenai bidang pendidikan dan menggalakkan masyarakat untuk mendorong pendidikan anak-anak mereka. “PWI Kampar juga sangat terbuka kepada mana-mana institusi pengajian tinggi. Kami telah beberapa kali menerima kunjungan daripada mahasiswa-mahasiswa dari beberapa institusi pengajian tinggi. Malah, kami juga telah menjalankan lawatan ke beberapa kampus dan memberikan latihan dalam bidang kewartawanan dan sosialisasi,” jelasnya. Beliau juga mendoakan agar program yang diperkenalkan antara UTHM dan UP berjalan dengan lancar, berjaya, dan para mahasiswa yang mengikuti program ini mencapai kejayaan.

Sumber Asli : https://ramafmnews.com/home/blog/990/UP-dan-UTHM-Malaysia-Jalin-Pertukaran-Mahasiswa-Diantara-Kegiatannya-Berkunjung-ke-PWI-Kampar

Translate »